Ziek melden na een ontslaggesprek? Dit moet je weten!

Neig je ernaar om jezelf ziek te melden na een ontslaggesprek? Wil je weten of het verstandig is om jezelf ziek te melden bij dreigend ontslag? Lees snel verder! In dit artikel leg ik uit wat de gevolgen zijn van ziek melden na een ontslaggesprek, zodat je na het lezen van dit artikel weet wat je het beste kan doen. 

Gevolgen van ziekmelden na een ontslaggesprek

Tijdens ziekte mag je werkgever je niet ontslaan, omdat er een wettelijk opzegverbod geldt. Dit betekent ook dat je geen vaststellingsovereenkomst mag tekenen zolang je ziek bent. Teken je toch een beëindigingsovereenkomst, terwijl je ziek bent? Dan loop je het risico dat je geen WW-uitkering krijgt. Door een ziekmelding wordt het ontslag dus uitgesteld. Dit betekent voor veel werknemers tegelijkertijd ook een langere periode van onzekerheid en stress. 

Als jij jezelf ziekmeldt bij dreigend ontslag wordt er door je werkgever een bedrijfsarts ingeschakeld. De bedrijfsarts beoordeelt op welke termijn je het werk weer zou kunnen oppakken. De reden van jouw ziekmelding is hierbij ook van belang. Heeft de ziekmelding te maken met een conflictsituatie door het ontslaggesprek? Dan zal de bedrijfsarts adviseren om op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan om het conflict op te lossen. Veel werknemers zien hier enorm tegenop, omdat zij zich niet gehoord voelen door hun werkgever en hier eigenlijk geen toekomst. Besef dat een ziekmelding het ontslag vertraagt. 

Een ziekmelding kan je onderhandelingspositie schaden

Ga voor jezelf na wat de dieperliggende reden is waarom je de behoefte voelt om jezelf ziek te melden. Dit schaad in de meeste gevallen namelijk je onderhandelingspositie. Door jezelf ziek te melden geef je hiermee aan je werkgever namelijk een signaal af dat je niet wilt of kunt werken. Als je je onder druk gezet voelt door je werkgever kan je ook vragen om bedenktijd. Schakel in dat geval altijd mijn hulp in zodat ik vrijblijvend met je mee kan denken waar jij verstandig aan doet. 

Wanneer ziekmelden bij dreigend ontslag?

Gaat het al een langere tijd niet goed met je en heeft het ontslaggesprek dit alleen maar verergerd? Als je klachten van overspannenheid of burn-out ervaart adviseer ik je om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts. In overleg met de huisarts kan je bepalen of het voor jou verstandig is om jezelf ziek te melden. Als je niet in staat bent om te werken, adviseer ik je om niet mee te werken aan je ontslag. Schakel in dat geval altijd mijn hulp in. Lees hier mijn artikel dat ik voor je heb geschreven hoe je kan bepalen of het wel of niet verstandig is om mee te werken aan ontslag tijdens burn-out als je daarover twijfelt. 

Wil je jouw persoonlijke situatie gratis en vrijblijvend met mij bespreken? Neem contact met mij op, ik help je graag verder!

Heb je hulp nodig bij ontslag? Laten we eens vrijblijvend kennismaken.

Ik help je graag verder, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Je wil uiteindelijk niets liever dan met een gerust hart een handtekening kunnen zetten in de wetenschap dat alles goed geregeld is en jij er de beste deal voor jezelf hebt uitgehaald!

Juridisch advies ontslag