Overweeg je ontslag met wederzijds goedvinden tijdens een burn-out? In dit artikel leg ik uit wat de gevolgen zijn van van ontslag tijdens een burn-out. Na het lezen van dit artikel weet jij precies rekening mee moet houden als je een burn-out hebt en een vaststellingsovereenkomst wil tekenen. Ik geef je een aantal praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan!
Ontslag nemen tijdens een burn-out is risicovol
Het is niet aan te raden om zelf ontslag te nemen tijdens een burn-out. Dit geldt zowel voor het zelf nemen van ontslag als het meewerken aan een vaststellingsovereenkomst tijdens een burn-out. Je werkgever mag je niet ontslaan als je ziek bent. Er geldt namelijk een ontslagverbod tijdens de periode van ziekte. Dit verbod zorgt ervoor dat je geen aanspraak kunt maken op een WW-uitkering in de periode dat je ziek bent. Je werkgever moet jou namelijk begeleiden in het re-integratietraject en je salaris doorbetalen.
Een vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens een burn-out
Het is niet aan te raden om midden in een burn-out met een vaststellingsovereenkomst uit dienst te gaan. Je hebt namelijk geen recht op een WW-uitkering als je ziek uit dienst gaat. Het is essentieel om voldoende te herstellen voordat je een definitieve beslissing over je dienstverband neemt. Een burn-out vereist een langdurig herstelproces met rust, therapie en het opbouwen van veerkracht. Professionele begeleiding kan waardevol zijn bij het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment.
Twee praktische tips waarmee je vandaag nog aan de slag kan
1. Bepaal je verwachte hersteltijd
Ga voor jezelf na wanneer je denkt volledig hersteld te zijn van je burn-out. Je kunt namelijk geen vaststellingsovereenkomst tekenen en ontslag nemen als je niet in staat bent om te solliciteren na de datum waarop je uit dienst gaat. Als achteraf blijkt dat je niet in staat bent om te werken en het UWV komt erachter dat je al ziek was voordat je uit dienst ging kan dat negatieve gevolgen hebben voor jouw WW-uitkering. In dat geval is het niet verstandig om een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens een burn-out.
2. Vraag om een prognose van de bedrijfsarts
Voordat je met je werkgever bespreekt dat je met een vaststellingsovereenkomst uit dienst wilt, adviseer ik je altijd om de bedrijfsarts te vragen om een indicatie van je verwachte hersteltijd. Dit geeft je een beter inzicht in wanneer je volledig hersteld kunt zijn. Op die manier kan je met de verwachte hersteltermijn rekening houden met de datum waarop je uit dienst gaat. Als de verwachte hersteltijd nog ver in de toekomst ligt, is het verstandig om je eerst op je herstel te richten en het ontslag voorlopig uit te stellen.
Lees ook mijn artikel wat ik voor je heb geschreven hoe je het beste het gesprek met je werkgever kan aangaan over ontslag.
Laat mij je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem vrijblijvend contact met mij op!