Je bent het niet eens met de officiële waarschuwing die je hebt ontvangen. De waarschuwing is volgens jou onterecht of ongenuanceerd. Je wil graag weten wat je nu het beste kan doen. In dit artikel leg ik je uit wat je het beste kan doen als je het niet eens bent met de officiële waarschuwing, zonder de arbeidsrelatie met je werkgever onnodig onder druk te zetten.
Misschien wordt er in de waarschuwing zelfs gedreigd met mogelijke consequenties bij een volgende waarschuwing. Je wil in ieder geval zeker weten dat je de juiste stappen neemt en daarom ben je hier terecht gekomen.
Je wil graag jouw kant van het verhaal vertellen, maar weet niet hoe je dat het beste kan doen. Je bent namelijk bang dat een schriftelijke reactie op de officiële waarschuwing verkeerd valt bij je werkgever.
Voorkom een eenzijdig personeelsdossier door schriftelijk te reageren op de waarschuwing
Je hebt een officiële waarschuwing ontvangen die behoorlijk intimiderend overkomt. Ik kan mij goed voorstellen dat je daarvan bent geschrokken! Een officiële waarschuwing moet je zeer serieus nemen. Mijn ervaring is dat werknemers vaak geneigd zijn om de officiële waarschuwing te incasseren en vervolgens naast zich neer leggen. Je hebt er misschien wel over nagedacht om schriftelijk te reageren op de officiële waarschuwing omdat je het er niet mee eens bent, maar bent tegelijkertijd bang dat dit verkeerd valt bij je werkgever. Je wilt voorkomen dat de situatie van kwaad tot erger wordt waardoor je het schrijven van een inhoudelijke reactie uitstelt. Je wil namelijk vooral geen olie op het vuur gooien door te laten blijken dat je het niet eens bent met de officiële waarschuwing.
En toch is het belangrijk om schriftelijk te reageren. Vooral als je het niet eens bent met de officiële waarschuwing is het belangrijk dat je inhoudelijk reageert. Hiermee voorkom je namelijk dat er een eenzijdig personeelsdossier wordt opgebouwd wat op een later moment tegen jou kan werken. De enige troef die jij op dit moment zelf in handen hebt is om schriftelijk te reageren op de officiële waarschuwing. Ik leg je graag uit hoe je dat het beste kan aanpakken, zonder je arbeidsrelatie met je werkgever onnodig onder druk te zetten.
Hoe je het beste inhoudelijk kan reageren op waarschuwing
Je hebt er misschien wel over nagedacht om schriftelijk te reageren op de officiële waarschuwing omdat je het er niet mee eens bent, maar bent tegelijkertijd bang dat dit verkeerd valt bij je werkgever. Je wilt voorkomen dat de situatie van kwaad tot erger wordt waardoor je het schrijven van een inhoudelijke reactie uitstelt. Je wil namelijk vooral geen olie op het vuur gooien door te laten blijken dat je het niet eens bent met de officiële waarschuwing. En toch is het belangrijk om schriftelijk te reageren. Dat kan ook op een manier waardoor je je werkgever juist laat zien dat je in staat bent tot zelfreflectie. Bovendien laat je door inhoudelijk te reageren ook blijken dat je de waarschuwing serieus neemt en in staat bent om te reflecteren.
- Inleiding
Begin je brief met een inleiding waarin je in eigen woorden aangeeft dat je bent geschrokken van de waarschuwing en dat je de waarschuwing zeer serieus neemt. Hiermee laat je de werkgever zien dat je in staat bent om te reflecteren.
- Onderbouwen met feiten
Als je het niet eens bent met de waarschuwing is het belangrijk dat je een objectieve reactie schrijft aan de hand van feiten. Een reactie schrijf je niet alleen op basis van jouw mening. Doe dus ook geen aannames. Vermijd hierbij zinnen met ‘ik vind …’ of ‘ik denk …’. Je kan best jouw mening in je reactie ventileren, maar onderbouw dat dan wel met feiten en niet met aannames. Refereer bijvoorbeeld naar verslagen, e-mails, targets of gesprekken met je leidinggevende of collega’s.
- Neutraal
Het is belangrijk dat je een neutrale reactie schrijft. Met een neutrale reactie bedoel ik dat je niet verwijtend, boos of geïrriteerd overkomt. Wat je wil voorkomen is dat je reactie verwijtend overkomt. Je wil namelijk geen olie op het vuur gooien waardoor de situatie verder kan escaleren. Ik adviseer je daarom ook om pas aan het schrijven van een reactie te beginnen op het moment dat de heftigste emoties gezakt zijn.
- Afsluiting
Je kan de reactie afsluiten met het verzoek om de waarschuwing uit het personeelsdossier te verwijderen, of als je werkgever dat niet wil, om jouw reactie aan het personeelsdossier toe te voegen. Ik adviseer je ook om de reactie op een positieve manier af te sluiten met een zin zoals ‘ik kijk uit naar een goede voortzetting van onze samenwerking in de toekomst’.
- Verstuur je reactie nog niet direct
Laat je reactie altijd eerst even bezinken. Geef jezelf de gelegenheid om nog aanvullingen te doen of bij te schaven. Ook kan het prettig zijn om je reactie op de waarschuwing door een bekende te laten lezen en te vragen of diegene toevoegingen heeft.
Ik kan me voorstellen dat je behoefte hebt om jouw persoonlijke situatie met mij door te spreken. Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op, je hoeft het niet alleen te doen!