Je hebt een officiële waarschuwing gekregen, en je werkgever eist dat je deze ondertekent. Het is begrijpelijk dat je bent geschrokken van de officiële waarschuwing. In dit artikel leg ik uit waarom je de officiële waarschuwing beter niet kan ondertekenen en geef ik je een tip wat je kan doen als je door je werkgever onder druk wordt gezet om toch te tekenen.
Je bent niet verplicht om een officiële waarschuwing te ondertekenen
Je werkgever kan jou in geen geval dwingen om de officiële waarschuwing te tekenen. Het ondertekenen van een schriftelijke waarschuwing is in ieder geval niet aan te bevelen als de inhoud van de waarschuwing volgens jou niet klopt of ongenuanceerd is. Als je de schriftelijke waarschuwing ondertekent, geef je het signaal af dat je het eens bent met de inhoud van de officiële waarschuwing. Besef dat dit altijd tegen je werkt mocht je werkgever jou in een later stadium willen ontslaan. Onderteken dus nooit zomaar een officiële waarschuwing.
Dit kan je doen als je werkgever jou onder druk zet om de officiële waarschuwing te ondertekenen
Ik zie het regelmatig voorkomen dat werknemers door hun werkgever onder druk worden gezet om de schriftelijke waarschuwing te ondertekenen. Als je werkgever hier zo op hamert is dat een signaal dat je werkgever bezig is met een dossieropbouw. In een eventuele ontslagprocedure moet je werkgever namelijk kunnen bewijzen dat jij op de hoogte was van de officiële waarschuwing. Mijn advies is om de officiële waarschuwing te tekenen voor gezien, maar niet voor akkoord door bij je handtekening de volgende zin te schrijven: ‘ik teken voor gezien, maar niet voor akkoord’.
Je bent erg geschrokken van de officiële waarschuwing die je hebt ontvangen. Als je werkgever vraagt om de officiële waarschuwing te ondertekenen doe je dat alleen met de toevoeging dat je tekent voor gezien, maar niet voor akkoord. Een officiële waarschuwing moet je serieus nemen. Ik heb een artikel voor je geschreven waarin ik uitleg dat het belangrijk is om schriftelijk te reageren op de officiële waarschuwing en hoe je dat het beste kan doen.
Heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek om jouw situatie te bespreken? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!