Tips ontslag met wederzijds goedvinden

Transitievergoeding bij niet verlengen contract: in 90% verkeerd berekend!

Wanneer je tijdelijke contract niet wordt verlengd door je werkgever, heb je recht op een transitievergoeding. Mijn ervaring is dat in maar liefst 90% van de gevallen de transitievergoeding verkeerd wordt berekend! In dit artikel bespreken ik de zes meest voorkomende fouten die werkgevers maken bij de berekening van de transitievergoeding na het niet verlengen van een contract voor bepaalde tijd.

1. Ouderschapsverlof 

De transitievergoeding wordt berekend op basis van je contractuele uren, niet op basis van de daadwerkelijk gewerkte uren per maand. Dit is een veelvoorkomende fout die werkgevers maken, wat uiteindelijk leidt tot een te lage transitievergoeding.

2. Bonus

Als je een jaarlijkse of maandelijkse bonus ontvangt, moet het gemiddelde van deze bonus over de afgelopen 3 jaar worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding. Dit houdt in dat je alle bonussen van de afgelopen 3 jaar bij elkaar optelt en deelt door 36 maanden. Als je korter dan 3 jaar in dienst bent geweest, bereken je het gemiddelde van de bonussen tot het einde van je contract.

3. Toeslagen

Indien je op regelmatige basis toeslagen ontvangt, zoals een onregelmatigheidstoeslag, moet je het maandelijkse gemiddelde van deze toeslagen mee te nemen in de berekening van de transitievergoeding.

4. Toeslagen

Indien je op regelmatige basis toeslagen ontvangt, zoals een onregelmatigheidstoeslag, moet je het maandelijkse gemiddelde van deze toeslagen mee te nemen in de berekening van de transitievergoeding.

4. Vakantiegeld

Naast je bruto maandsalaris moet ook de vakantietoeslag worden opgeteld bij je bruto maandsalaris. Meestal komt dit neer op 8% van je bruto maandsalaris, tenzij anders vermeld in je arbeidsovereenkomst of de toepasselijke CAO.

5. Loonperiode van 4 weken

De transitievergoeding wordt berekend op basis van je contractuele uren. Indien je echter elke 4 weken betaald krijgt, moet je ook rekening houden met de 13e loonperiode bij de berekening van de transitievergoeding. Veel werkgevers vergeten dit vaak, dus let hier goed op.

6. Opvolgend werkgeverschap 

Als je voorafgaand aan je dienstverband bij je huidige werkgever bijvoorbeeld via een uitzendbureau voor dezelfde werkgever hebt gewerkt, valt dit onder “opvolgend werkgeverschap”. In dat geval moet de transitievergoeding ook worden berekend over de periode dat je bij het uitzendbureau in dienst was. Dit wordt vaak over het hoofd gezien.

7. Bijtelling leaseauto 

Gebruik je een leaseauto voor zowel zakelijk als privé gebruik en betaal je bijtelling? De bijtelling wordt beschouwd als een looncomponent. Hoewel er nog onduidelijkheid bestaat in de rechtspraak over of het gebruik van een leaseauto moet worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding, kan het geen kwaad om je werkgever te vragen om dit mee te nemen bij de uitbetaling van de transitievergoeding.

Correcte uitbetaling van de transitievergoeding in 3 simpele stappen

 

1. Vraag om een pro forma berekening

Het is aan te raden om altijd een pro forma berekening van de transitievergoeding bij je werkgever op te vragen. Zo kun je controleren welke looncomponenten zij hebben meegenomen in de berekening en of deze correct zijn.

2. Bereken zelf de transitievergoeding

Zodra je werkgever de transitievergoeding heeft uitbetaald, is het verstandig om deze zelf na te rekenen aan de hand van de genoemde punten. Ervaring leert namelijk dat in 90% van de gevallen de uitbetaalde transitievergoeding niet juist is. Gebruik daarvoor deze handige rekentool. 

3. Vraag je werkgever om correcte uitbetaling

Houd er rekening mee dat de transitievergoeding binnen 3 maanden na het beëindigen van je dienstverband moet zijn uitbetaald, anders vervalt je recht hierop. Stuur dus tijdig een mail naar je werkgever om de transitievergoeding correct uit te betalen.

Heb je nog vragen of behoefte aan advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op! Ik help je graag verder. 

Heb je hulp nodig bij ontslag? Laten we eens vrijblijvend kennismaken.

Ik help je graag verder, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Je wil uiteindelijk niets liever dan met een gerust hart een handtekening kunnen zetten in de wetenschap dat alles goed geregeld is en jij er de beste deal voor jezelf hebt uitgehaald!

Juridisch advies ontslag