Tips ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van werknemer: Zo pak je het slim aan.

Heb je steeds vaker de gedachte om ontslag te nemen, omdat je je niet meer op je plek voelt in je huidige baan? Je ziet geen toekomst meer bij je werkgever, maar je wilt ook niet het risico lopen om je recht op een WW-uitkering te verliezen. In een ideale situatie zou je graag met een ontslagvoorstel uit dienst gaan, zodat je vanuit de WW rustig kunt zoeken naar ander werk. Maar hoe pak je dit precies aan zonder je eigen glazen in te gooien? In deze blog geef ik je praktische tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan en jouw gewenste vertrek op een slimme manier te realiseren.

Het cruciale gesprek met je werkgever: tips om het gesprek in jouw voordeel te sturen

Een succesvolle vaststellingsovereenkomst begint bij een goed gesprek met je werkgever. Het is essentieel om tijdens het gesprek met je werkgever de focus te leggen op jouw behoeften, in plaats van het benadrukken van alle negatieve aspecten. Hier zijn enkele tips om het gesprek in jouw voordeel te sturen:

  1. Vermijd negativiteit: Het is belangrijk om negatieve of beledigende opmerkingen over je werkgever, collega’s of de werkomgeving te vermijden. Houd de focus op jouw behoeften.
  2. Stimuleer werkgeversinitiatief: Je wilt voorkomen dat je werkgever de indruk krijgt dat je wanhopig weg wilt. Anders zou je werkgever achterover kunnen leunen en afwachten tot je zelf ontslag neemt. Onthoud dat je werkgever niet verplicht is om een vaststellingsovereenkomst aan te bieden.
  3. Goede voorbereiding: Bereid jezelf goed voor op het gesprek met je werkgever. Neem de tijd om je gedachten en behoeften op een rijtje te zetten. Denk na over wat je precies wilt gaan bespreken en hoe je dit op een goede manier kunt overbrengen.

Dus hoe kun je het gesprek het beste voeren? Hier zijn enkele tips die je daarbij gaan helpen:

  1. Benadruk dat je al een langere tijd niet lekker in je vel zit. Geef aan dat dit geen tijdelijk gevoel is, maar dat je hier al een langere periode last van hebt.
  2. Bespreek dat je de afgelopen periode met minder plezier naar je werk bent gegaan. Leg uit dat je merkt dat je motivatie en betrokkenheid zijn afgenomen.
  3. Verwoord je sterke behoefte aan rust en balans. Geef aan dat je momenteel moeite hebt om de juiste work-life balans te vinden en dat dit een negatieve invloed heeft op je welzijn.
  4. Leg uit dat je de laatste tijd steeds vaker somber voelt en momenteel niet ziet hoe je daar verandering in kunt brengen.
  5. Leg uit dat je bang bent dat je op termijn ziek uitvalt en dat je dit wilt voorkomen.
  6. Geef aan dat je opzoek bent naar een oplossing en je werkgever daarin om hulp vraagt.

De juiste woorden kiezen: wat je vooral niet moet zeggen tijdens het gesprek

Het is belangrijk om tijdens het gesprek met je werkgever voorzichtig te zijn met je woorden en niet bepaalde uitspraken te doen die mogelijk tegen je kunnen werken. Hier zijn enkele uitspraken die je beter niet kunt zeggen:

  1. “Ik vind mijn baan niet leuk.” Het is begrijpelijk dat je ontevreden bent over je huidige situatie, maar het is beter om je frustraties niet direct sterk te uiten. Probeer je in plaats daarvan de focus te leggen op hoe jij je voelt en waar jij behoefte aan hebt.
  2. “Ik wil ontslag / ik wil een vaststellingsovereenkomst.” Hoewel het belangrijk is om eerlijk te zijn over je gevoelens, kan het uiten van een te sterke wens om te vertrekken ervoor zorgen dat je werkgever niet bereid is om een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Wat je wil voorkomen is dat jouw werkgever de indruk krijgt dat je heel graag weg wilt. De kans bestaat dan dat je werkgever achterover gaat leunen en afwacht tot je zelf ontslag gaat nemen. Probeer in plaats daarvan subtiel te benadrukken dat je op zoek bent naar een oplossing die voor beide partijen gunstig is.
  3. “Ik ben van plan om me ziek te melden.” Het is geen goed idee om te dreigen met ziekteverzuim om je werkgever onder druk te zetten. Het kan er zelfs voor zorgen dat je de arbeidsrelatie met je werkgever verstoort. Richt je in plaats daarvan op je behoefte aan een gezonde werkomgeving en werk-privébalans.

Heb je nog vragen of behoefte aan advies? Neem vrijblijvend contact met mij op!

Heb je hulp nodig bij ontslag? Laten we eens vrijblijvend kennismaken.

Ik help je graag verder, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Je wil uiteindelijk niets liever dan met een gerust hart een handtekening kunnen zetten in de wetenschap dat alles goed geregeld is en jij er de beste deal voor jezelf hebt uitgehaald!

Juridisch advies ontslag